Regulator će odobriti EPCG devet odsto na ime tehničkih gubitaka

Bez autora
Mar 02 2011

Regulatorna agencija za energetiku priznaće Elektroprivredi devet odsto, na ime tehničkih gubitaka u okviru dozvoljenog regulatornog prihoda. Time je stavljena tačka na spekulacije da regulator neće odobriti EPCG prihod za tehničke gubitke, u okviru dozvoljenog regulatornog prihoda. Regulatorna agencija za energetiku striktno će ispoštovati odluku Ustavnog suda. Odluka Ustavnog suda se odnosi na komercijalne gubitke odnosno varijabilne troškove koji su posebno apostrofirani. To su u stvari gubici koji se popularno nazivaju krađom električne energije. Te gubitke neće priznati jer je takva odluka Ustavnog suda. Tehnički gubici su neminovnost i oni će biti priznati.

Regulator će odobriti EPCG devet odsto na ime tehničkih gubitakaRegulatorna agencija za energetiku priznaće Elektroprivredi devet odsto, na ime tehničkih gubitaka u okviru dozvoljenog regulatornog prihoda, saopštio je Portalu Analitika direktor RAE Dragoljub Drašković.

Time je stavljena tačka na spekulacije da regulator neće odobriti EPCG prihod za tehničke gubitke, u okviru dozvoljenog regulatornog prihoda.

Drašković je kazao da će Regulatorna agencija za energetiku striktno ispoštovati odluku Ustavnog suda.

- Odluka Ustavnog suda se odnosi na komercijalne gubitke odnosno varijabilne troškove koji su posebno apostrofirani. To su u stvari gubici koji se popularno nazivaju krađom električne energije. Te gubitke nećemo priznati jer je takva odluka Ustavnog suda. Tehnički gubici su neminovnost i oni će biti priznati, naveo je Drašković.

Ustavni sud je 10. februara proglasio neustavnim dio Pravilnika o tarifama za električnu energiju Regulatorne agencije za energetiku, koji propisuje da građani plaćaju gubitke u prenosnoj i distributivnoj mreži koje se odnose na krađu električne energije. Drašković nije želio da saopšti kolikio će u milionima eura biti dozvoljen regulatorni prihod.

Prema podacima dostavljenim Portalu Analitika, iznos ukupnih gubitaka na mreži u zemljama Evrope  najniži je u Finskoj, Luksemburgu, Belgiji i Njemačkoj i iznosi šest odsto. Najveći je u Srbiji, Turskoj, BiH i Albaniji gdje je iznad 16 odsto.

Elektroprivreda Crne Gore je godinama nazad imala ukupne gubitke na mreži veće od 20 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik